Geluk

Coaching is emotie, Ondernemen is zaken doen.

´Behandel jouw coaching praktijk vanaf nu als een bedrijf, ga ondernemen.´zei mijn business coach me jaren terug.

´Hoezo, als een bedrijf behandelen, dat doe ik toch?´, antwoordde ik haar verbaasd.

´Coaching is emotie, ondernemen is zaken doen en jij gaat op een emotionele manier met je bedrijf om.´, vertelde ze mij.

Gek, ik begreep er niets van.

´Wat kan ik dan doen om dat te veranderen?´, vroeg ik haar op een nog steeds even verbaasde manier.

´Gebruik die zachtere aanpak voor je coaching zelf en ga harder onderhandelen wat betreft het zaken doen.´

´Maar ik ben helemaal niet hard?´, reageerde ik bijna verslagen.

Waarop ze mij vervolgens het BMC-model (Business Model Canvas) in handen drukte. Dat moest ik dan invullen tegen de volgende keer. Nog nooit had ik over die dingen nagedacht, ik hield van handelen vanuit mijn gevoel.. Jep, daar gaan we weer, emotie..

Ik heb er letterlijk mijn hoofd over gebroken, over dat model. Ik deed het niet graag en dat bleek blijkbaar ook uit hoe ik het invulde. Maar liefst 5 keer heb ik het opnieuw moeten doen! Nog nooit heb ik iets zo hard gehaat, dat te maken had met mijn bedrijf. Hier had ik niet voor getekend, dit vond ik écht niet fijn. Als dit was wat ondernemen inhield, dan kon ik daar beter nog maar eens over nadenken.

Langs de andere kant, had ik nooit iets zo hard nodig dan dit! Toen ik uiteindelijk heel duidelijk voor ogen had, hoe ik zaken moest doen binnen mijn bedrijf, werd alles helderder, begreep ik meer waar zaken doen rond draaide. Ik moest door die -voor mij- bittere appel heen.

In coaching gaat het heel erg om wie jij bent en wat je te bieden hebt. Hoe je omgaat met je coachee en wat je hen kan doen inzien. Welke metaforen je gebruikt uit je eigen leven en de tools die je hen daardoor kan meegeven.

In zaken doen en ondernemen, gaat het om geld verdienen. Wat vraag je voor die waarde die jij te bieden hebt. Hoe kom je aan geld en vraag je genoeg? Kan je daar van leven? Ruil jij al je tijd om voor geld of regel jij het anders?

Probeer jezelf los te zien van je bedrijf. Het gaat niet om jou, het gaat om het betalen van de rekeningen, die sowieso blijven komen, het gaat om te kunnen genieten van het leven, het gaat om goed te kunnen zorgen voor jezelf, zodat jij ook goed kan gaan zorgen voor je klanten.

Ik had letterlijk alles gegeven wat ik had, de jaren voordat ik een business coach inschakelde. Mijn ziel gaf ik bijna weg, zodat anderen zich goed zouden voelen. Ik deed het voor de voldoening en ik was er nog fier op ook! Ik had een resem aan gelukkige klanten, maar ik deed mezelf te kort.

Uiteindelijk ben ik zelf business coach geworden, om maar een idee te geven hoe leuk ik het nu eigenlijk wel vind! In online programma: ´Snel Meer Coachees´zorg ik ervoor dat het geen saaie bedoening wordt, maar een leuk ondernemers verhaal, eentje waar je naar kan uitkijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *