Geluk

De sprong wagen naar zelfstandige? 10 tips!

Mijn grootvader zaliger is één van de redenen waarom ik gestart ben als zelfstandige. Hij was één van de meest goedlachse mensen op aarde, een schat van een -zeer aanwezige- bompa. Als zelfstandig kolenmarchant, vulde hij zijn dagen met hard labeur, met de eeuwige glimlach op zijn gezicht. Hij was altijd zo vriendelijk tegen iedereen. Zelfs toen hij vertelde over de werkkampen in Noorwegen waar hij naartoe werd gestuurd tijdens de oorlog, bleef hij positief. Hij zong de liedjes van daar tot op het laatste van zijn dagen. Ik hoor ze nog steeds in mijn hoofd als ik eraan denk.

Toen uiteindelijk zijn tijd om te gaan gekomen was, zat ik naast zijn sterfbed, vol ongeloof dat ik iemand moest loslaten die ik zo graag zag, voor de eerste keer in mijn leven.. Nog geen 10 minuten nadat hij zijn laatste adem had uitgeblazen, kreeg ik telefoon van mijn baas; Of ik dan straks terug naar kantoor kwam? ‘Want je hebt maar 1 dag vrij normaal hé Sófie, het is maar je grootouder en als je die vandaag neemt dan kan je niet naar zijn begrafenis.’

Nog altijd slaag ik even tilt als ik aan dat moment denk. Op zo’n moment komt de rebel in mij naar boven: ‘Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt terug te gaan werken, Ik wil er zijn voor mijn mama, grootmoeder en familie, zij hebben mij écht nodig.’ Ik leg op. Zo wil ik NIET leven. Staat er nu echt een tijd op het aantal dagen dat wij als mens maar mogen rouwen? Nota bene 10 minuten in mijn geval? Ik heb nog nooit zoiets absurd gehoord, maar helaas is dat wel de realiteit. Een realiteit waar ik geen deel van wou uitmaken, besloot ik toen.

Die vrijheid heb ik mij nog geen dag beklaagd. Sindsdien was ik er op alle momenten die voor mij en mijn geliefden belangrijk waren. Toen zijn geliefde vrouw ons helaas ook heeft verlaten, was ik er. Uren heb ik naast haar bed gezeten, verhalen verteld, haar hand vastgehouden en kusjes gegeven. Da-gen-lang tot haar strijd was gestreden. Dat is wat voor mij écht telt, er zìjn. Daarna ben ik op vakantie vertrokken en daarna heb ik nog meer tijd genomen om ervan te bekomen. En NIEMAND die daar dan ook maar iets van zou moeten/kunnen zeggen.

Verder wil ik zelf ook een aanwezige dochter, zus en mama kunnen zijn. Ik wil mijn kind kunnen gaan halen wanneer het ziek is, eender wanneer, eender hoeveel keer. Ik wil er ook zijn op alle leuke momenten en dit zonder toestemming te moeten vragen aan eender wie. Want tijd doorbrengen met onze geliefden in goede en slechte tijden is toch hét belangrijkste wat er is, niet waar?

Buiten die hernieuwde vrijheid zijn er nog voordelen die ik ervaar:

 • een gigantische motivatie
 • bezig zijn met zaken die mij écht interesseren
 • werken in mijn eigen ritme
 • iets zinvols doen met mijn talenten
 • nieuwe uitdagingen aangaan
 • hernieuwde energie voelen bruisen
 • het is gewoon erg aangenaam om je eigen baas te zijn!

Wil jij ook de sprong wagen naar zelfstandige? Deze stappen onderneem je het best:

 • Neem geen overhaaste beslissing
 • Werk je business idee uit, dit kan met behulp van een business coach.
 • Ga bij jezelf na of je een zelfstandige ondernemende geest hebt. Heeft het altijd wat gekriebeld om aan de slag te gaan als zelfstandige?
 • Zoek een klankbord, een mentor of een vertrouwenspersoon, die je kan begeleiden in dit gehele proces. Dat kunnen verschillende experts zijn: zoals een ICT- specialist, een advocaat, een boekhouder, een advocaat of een concullega uit een andere streek.
 • Ga, indien nodig, te rade bij een bank, een goede boekhouder en ga na of en welk soort partners je nodig hebt.
 • Informeer je voldoende! Er zijn zoveel opties tegenwoordig om makkelijker te starten als zelfstandige, zelfs met behulp van een uitkering.
 • Neem berekende risico´s
 • Stel een businessplan op.
 • Bouw je werkzaamheden en naamsbekendheid als zelfstandige langzaam op.
 • Bouw je vaste baan langzaam af.Op internet vind je tal van organisaties die je verder kunnen informeren over het starten als ondernemer. Ik help je ook graag verder, indien je hierover nadenkt. Aarzel niet mij te contacteren.Groetjes,

Sófie

Life & Business Coach

1 thought on “De sprong wagen naar zelfstandige? 10 tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *