Vandaag beantwoord ik de vraag: Wat is coaching?

Dit is een vraag die veel aan mezelf gesteld wordt en blijkbaar ook heel veel wordt ingetypt in Google. Ik vertel je wat coaching juist is en wat het verschil is tussen coaching, therapie en consulting.

Als business coach voor coaches vind ik het heel belangrijk dat hier helderheid over bestaat en dat dit een heel duidelijk begrip wordt. Coaching is nog redelijk nieuw, nieuwer dan therapie en consulting en dat is net waarom er nog steeds zoveel vragen over zijn.

Over wat de regels zijn, over wat juist of fout is, ik krijg ook heel veel de vraag of ze hun eigen mening mogen geven en of ze iets mogen vertellen over zichzelf.

Als je het coaching begrip wil uitleggen aan je vrienden familie of toekomstige klanten dan is dit de manier om uit te leggen wat coaching juist is:

Een coach is iemand die je helpt om je in te beelden wat de grotere mogelijkheden zijn voor jou.

En dan gaat de coach jou helpen en jou steunen om die mogelijkheden na te streven. Dat is de samenvatting van wat coaches doen.

Als coach is het onze job, om onze cliënten te doen dromen van grotere mogelijkheden voor zichzelf en dan gaan we ze helpen op welke manier dan ook om ze dat doel te doen bereiken.

Toch wordt coaching heel vaak verward met therapie en consulting.

Ik leg graag even het verschil uit:

Als je coach wil worden, dan wordt er niet van je vereist om een therapeut te zijn of om een psychologisch expert te zijn en je hoeft ook geen analytische genie te zijn of ontzettend succesvol.

Coaching focust zich op toekomst dus het opent de mogelijkheden die er zijn voor je klanten naar de toekomst toe. En met die coaching is het de bedoeling dat we het talent van die klant gaan gebruiken om te geraken waar zij uiteindelijk willen geraken.

Dit doet een coach door middel van verschillende tactieken en dat kunnen tactieken zijn die geleend zijn uit de therapeutische wereld, de consulting wereld of de trainingswereld.

Soms is een coach een leraar die door het vertellen van verhalen of metaforen bepaalde inzichten probeert te creëren bij zijn klanten.

Soms is een coach ook een consultant die de klanten vragen stelt en daar echt probeert dieper op in te gaan. Zodat de klant zijn of haar pad kan vinden dat ernaartoe leid, om de huidige realiteit te gaan omzetten naar hetgeen hij of zij eigenlijk wilt. Of naar de mogelijkheden die voor de klant liggen.

Soms is de coach ook de therapeut die gedragsveranderingen inspireert zodat de klant progressie kan blijven maken om zo uiteindelijk een betere toekomst te realiseren voor zichzelf.

Dat is wat coaching is, dat is wat wij doen als coach voor onze klanten, dat is wat wij kunnen realiseren voor hen, samen met hen.

We zorgen ervoor dat er ruimte is, dat er openheid is, zodat zij ook de mogelijkheden voor zichzelf en hun toekomst kunnen zien. Verder gaan we hen steunen in die mogelijkheden en gaan we die samen met hen benaderen zodat ze eindelijk het leven kunnen leiden waar ze al zolang naar verlangen.

Wil je graag weten wat mijn 10 persoonlijke doorbraak geheimen zijn geweest als coach?
Dat kom je hier te weten, in mijn gratis e-book

 

 

Dit delen:

Vind ik leuk:

Like Laden…
%d bloggers liken dit: