Geluk

Diploma´s: belangrijk of niet?

Ik krijg ontzettend veel de vraag óf en wáár ik gestudeerd heb voor Life coach. Ik denk dat ik zeker al 100 e-mails beantwoord heb hierover de voorbij jaren, met het antwoord dat ik effectief een diploma heb en waar ik dat behaald heb. Het staat tevens in mijn coaching ruimte op de schouw, zodat iedereen het kan zien (de kleur van mijn diploma is geel omdat het een kopie is, het originele bewaar ik in een kluis).

In het kennismakingsgesprek, denk ik er niet altijd aan om dat nog eens extra bekend te maken. Onlangs kreeg ik een brief  van iemand die beweerde dat ik enorm geheimzinnig deed over datzelfde diploma en mijn opleiding. Ook werd in dezelfde brief mijn hele beroeps professionaliteit in vraag getrokken en deze informatie werd dan ook nog eens doorgegeven aan bepaalde instanties. Echter wil de persoon in kwestie niet vertellen wie hij is.. Voor alle mensen die mij mailen en voor deze mysterieuze persoon, maak ik graag even duidelijk hoe de vork in de steel zit.

Ik ben helemáál niet van het stoeferige type, maar deze situatie dwingt mij om hier duidelijkheid over te scheppen. Ík heb namelijk géén geheimen. In totaal heb ik eigenlijk 5 diploma’s (tegenwoordig niet meer zo’n uitzondering): Diploma middelbaar onderwijs (Yes!), Hotelmanager, Eventmanager, Massagetherapeut en Life Coach. Verder heb ik nog een aantal getuigschriften en vele cursussen gevolgd, in zowel binnen-als buitenland. Verder volg ik nog wekelijks opleidingen en doe aan zelfstudie, om bij te blijven.

Op mijn diploma van Life coach -het enige wat mij in deze blog interessant lijkt- studeerde ik af met 98,5% aan de ondernemersschool te Antwerpen. Ik wist van meet af aan -tijdens de eerste les al- dat coachen mijn roeping was. Ik had dan ook een fantastische leerkracht en haar naam was Roos. In oktober dit jaar heb ik nu 6 jaar, succesvol, mijn eigen privé praktijk, waar ik tevens een open en eerlijke communicatie voorop stel.

Vooraleer ik hiermee begon, was ik ´de baas´ in een werving-en selectie kantoor voor studenten op Antwerpen Zuid. Ik had de leiding over een aantal werknemers, dus heb ik toen al een aantal opleidingen gevolgd om te leren hoe ik hiermee diende om te gaan. Mijn eerste job was trouwens de mede opstart van een evenementenbureau. Verder ben ik nog manager geweest bij een vastgoedkantoor en deed ik de in-en verkoop van woningen in Noord-Antwerpen. Ik wist dus wel al van aanpakken én het begeleiden van mensen vóóraleer ik een opleiding tot life coach heb gevolgd. Verder heb ik al het één en ander mogen meemaken op privé gebied, dat mij gevormd heeft tot wie ik nu ben.

Dat alles + mijn karakter + mijn ingesteldheid + mijn manier van denken + mijn competenties + mijn ervaringen + mijn doorzettingsvermogen + het feit dat coachen mijn passie is, maken dat mijn bedrijf nu succesvol loopt. De énige reden waarom ik hier een blog over schrijf is omdat er getwijfeld wordt aan mijn professionaliteit en opleiding, WANT het eerste wat ik graag had willen zeggen: diploma’s zijn -in mijn ogen- hélemaal niet zo belangrijk! Nog nooit heb ik aan één van mijn coachen of therapeuten (ook niet aan mijn dokter, tandarts, advocaat,..) gevraagd of en waar ze gestudeerd hebben, ik hecht daar niet zoveel belang aan. Wel aan wíe ze zijn, hoe ze met mij omgaan en of ze hun job graag doen. Akkoord, het helpt wel als je kennis hebt van bepaalde zaken, maar waar wat en hoe je gestudeerd hebt, doet voor mij niet echt ter zake. Doe alsjeblief wat je graag doet, ongeacht je (eerste) diploma!

Maar ik ben ik en jij bent jij en eerlijk is eerlijk en voilà alsjeblief. Speciaal voor de geheimzinnige man, hierbij een uur en half van mijn tijd, gratis en voor niks :-).

Geniet nog van de zonnige week!

4 thoughts on “Diploma´s: belangrijk of niet?

 1. Ik vind het heel jammer dat jij je zo moet verantwoorden tgo een persoon die blijkbaar heel wantrouwig staat tgo jou als coach. Ik vrees dat hij nog niet de eer had jou te ontmoeten, anders zou hij weten dat je coacht vanuit je passie, dat je veel mensen moed geeft die even de draad kwijt zijn. Voor mij ben jij een topper!

 2. Sofie,
  Het is erg jammer te moeten lezen dat iemand je zo in twijfel trekt als coach!
  Weet, Sofie, dat mijn vertrouwen in jou als coach duizend het wantrouwen overstijgt dat die
  mysterieuze man laat uitschijnen.
  Ook voor mij ben je de bovenste beste coach en ik heb in die twee jaar, dat ik bij jou in begeleiding ben,
  nog geen seconde spijt of enig wantrouwen gehad.
  Je hebt de ongelofelijke gave om jou positieve kijk op het leven mee te geven aan mensen, die net zoals ik, na een zeer moeilijke periode opnieuw de draad van hun leven moeten opnemen .
  En dit gezegd en geschreven, duizend(en) maal dank voor alles !
  Johan.

Comments are closed.