Vertrouwen

Functioneer jij ook regelmatig op automatische piloot?

Waar ben je regelmatig aandachtig mee bezig? Laat me eens raden. Je werk, je familie, alledaagse situaties? En als er spanningen of problemen zijn, hoe reageer je dan vanbinnen? Door afstand te nemen of door je te laten meeslepen door je gedachten?
We hebben allemaal gedachten, onze geest produceert ze constant. Soms zijn we er bewust van, soms niet. Als we ons door onze gedachten laten meeslepen zonder het door te hebben, betekent dat dat we onbewust of automatisch aan het denken zijn. Je aandacht is niet gericht is op wat je doet, waardoor je dingen niet bewust meemaakt.
Hoe vaak eten we ons bord niet leeg zonder echt te hebben geproefd en geroken? En waarom? Omdat we ergens anders waren met onze gedachten en ons niet hebben gericht op onze zintuigen bij het eten.We functioneren zo dikwijls op onze automatische piloot dat we kunnen zeggen dat we vaker ingeslapen dan wakker zijn, zelfs als we wakker zijn.

Je bent bijvoorbeeld in gesprek met een vriend(in) die je een tijd niet meer hebt gezien, en tegelijkertijd denk je aan iets anders, bijvoorbeeld aan die dringende mail die je nog moet versturen. Je bent dus duidelijk niet wakker en aanwezig bij het gesprek.

Vervelender wordt het als je probeert (opnieuw) in te slapen en je geest maar door blijft denken aan van alles. Je draait je meerdere keren om, je probeert je te ontspannen, maar tegelijkertijd denk je aan de drukke dag die je morgen staat te wachten en dat het belangrijk is om daarvoor uitgerust te zijn. Niks aan te doen. Hoe meer je probeert in te slapen hoe minder het lukt.

Automatische gedachten vergen veel energie en halen ons uit het huidige moment. Door onze aandacht te richten op onze ademhaling en onze gewaarwordingen in ons lichaam, kunnen we ons distantiëren van onze gedachten en ze observeren. Hoe? In plaats van onze gedachten te volgen richten we onze aandacht op onszelf en op wat we aan het doen zijn en observeren we wat er vanbinnen afspeelt. Als je aandacht niet gericht is op wat je doet, dan maak je de dingen niet bewust mee.

Nu kan het dat het NU niet leuk is, pijn doet en weerstand biedt. Het kan een automatische reactie zijn dat je de gebeurtenis probeert te veranderen. Wil en kun je de situatie veranderen, doe het dan. Heb je geen enkele invloed op de situatie, dan kun je ervoor kiezen om de situatie te accepteren zoals hij is. Als dat ook moeilijk is kun je kiezen om te accepteren dat je het moeilijk hebt met de situatie. En bedenk: het moment gaat voorbij. Alles is vergankelijk, zowel positieve als negatieve situaties. Ze hebben niets te maken met wie je echt bent, je ware zelf.

Goed nieuws is dat je kan leren om je gedachten niet meer voor werkelijkheid te nemen waardoor je ervan bewust kan worden dat JE NIET BENT WAT JE DENKT. Door je gedachten te observeren, laat je  je er niet door meeslepen: je neemt afstand, je laat ze komen, je merkt ze op en laat ze vervolgens weer gaan, zoals vogels die voorbij trekken. Als je het gevecht tegen je gedachten laat vallen zul je merken dat er ontspanning ontstaat, die ruimte geeft voor verandering.

Bewustwording is een belangrijke fase in coaching. Als we onze aandacht richten op het huidige moment, met z’n goede en slechte kanten, als we eerlijk zijn tegen onszelf en open staan voor verandering is de basis aan de klant zijde gelegd voor een succesvolle coaching.