Geluk

Mijn 10 Gouden Tips voor een burn-out herstel

Er zijn tal van goede boeken geschreven over burn-out, maar net de mensen die ermee te maken krijgen, hebben het meestal moeilijk met het lezen van -en het concentreren op- ellenlange verhalen. Vandaar probeer ik hier, kort, de aller-belangrijkste TO DO´s op te sommen om een herstel te bespoedigen. Ik weet dat het werkt, aangezien ik ze zelf heb toegepast, toen ik  in mijn burn-out zat. Ze vergen wel wat zelfdiscipline en moed, maar als ik het kan, kan jij het ook!

Ga langs bij een goede en betrouwbare huisdokter

Zorg dat je je goed voelt bij je dokter. Het zou iemand moeten zijn, die je gelooft, en doorverwijst naar de juiste personen. Zo niet, verander. Dat heb ik ook gedaan! Ik heb momenteel een fantastische dokter aan mijn zijde,  die mij helpt waar nodig. Dat hij 30 km verderop woont, heb ik er absoluut voor over.

Volg Fasciatherapie 

Vraag aan je dokter je door te verwijzen naar een specialist in Fasciatherapie. Fasciatherapie wordt toegepast door kinesitherapeuten. Ze hebben een moeilijke en langdurige opleiding doorlopen die hen in staat stelt om op een efficiënte manier klachten te behandelen. Fasciatherapie is een zachte diepgaande manuele therapie. Het doel: verschillende ritmes van het lichaam herstellen en het op fysiek, psychisch, biochemisch en energetisch niveau terug in evenwicht brengen.  Onlangs is men tot de ontdekking gekomen dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het ontstaan van allerhande klachten en aandoeningen.

Eet je gezond

Het is waar wat Pascale Naessens zegt: ´Beter eten is beter leven.´ Ik dacht van mezelf altijd dat ik wel gezond at, dat klopte deels wel. Langs de ander kant, at ik niet op de juiste manier en niet de juiste voedingsmiddelen, die het best waren voor mij. Iedereen reageert anders op het eten van bepaald voedsel. Dus ga op zoek naar een goede manier die bij jou past en die je kan volhouden. Creëer op vlak van voeding een nieuwe levensstijl voor jezelf die houdbaar is. Een goed werkend spijsverteringsstelsel heeft zoveel invloed op je (al dan niet) vermoeidheid! Veel mensen zijn na het eten moe, terwijl eten je juist meer energie dient te geven. Is dat bij jou ook het geval? Doe er dan iets aan. Meteen. Vandaag. Schakel hulpmiddelen in. Ik liet bijvoorbeeld, mijn etenswaren, ofwel thuis leveren ofwel klaarzetten in de winkel. Want winkelen op zich was voor mij een vermoeiend proces. De gerechten zocht ik op op internet, of ik volgde kookboeken waar -energie gevende- recepten in stonden. Dit wil niet zeggen dat je nooit mag zondigen he, maar met mate. Drink ook voldoende water, dit gaat de vermoeidheid tegen!

Beweeg

Ja, ik weet het. Je bent moe, héél moe, uitgeput zelfs. Hoe ga je in godsnaam de kracht vinden om naar buiten te gaan? Door het te doen. Je hoeft je niet helemaal klaar te maken, doe gewoon kleren aan (of ga desnoods in je pyama/jogging, zoals ik altijd deed :-)) en go. Een halfuurtje per dag wandelen in de buitenlucht kan wonderen doen! Ik heb ook een step gekocht (zo´n goedkoop ding dat ik online vond, maar het deed zijn werk.) en die stond in mijn living, naast de zetel. Tijdens mijn lievelingsprogramma, probeerde ik het programma helemaal ´uit te steppen´. Die afleiding had ik nodig, want ik sport eigenlijk helemaal niet graag.

Aanvaard dat je ziek bent

Stop met werken, neem vakantie of ga op ziekteverlof. Ik merk dat veel klanten met verschillende argumenten komen waarom ze niet kunnen stoppen met werken. Vooral financieel, maar de meesten hebben ook bang om thuis in ´een zwart gat´te vallen of alleen te zijn met hun gedachten.  Herstellen is moeilijk als je gewoon blijft doorgaan zoals je dat altijd deed, dit vertraagd het herstelproces enorm of je word alleen maar zieker en zieker! Probeer toch minstens een maand de tijd voor jezelf te nemen en daarna zie je dan wel verder. Die eerste maand wordt je namelijk gewoon nog doorbetaald. Laat alles wat je energie kost los, ook al is het iets wat je nauw aan het hart ligt. Aanvaarding is het begin van de genezing. Je gezondheid moet vanaf nu je prioriteit worden!

Vraag hulp, veel hulp

Ik had toen een lijstje gemaakt van al de dingen die mij energie kosten. Eén van die dingen was het huishouden. Dit heb ik toen uitbesteed, ook al was het financieel moeilijk te dragen, het ging gewoon écht niet meer. Probeer ook van iedereen die hulp wil bieden, deze te aanvaarden. Heb je een partner? Maak dan duidelijk wat voor jou te belastend is en vraag om dit op te vangen. Het enige waar jij op dit moment aandacht aan hoeft te besteden is terug gezond worden.

Ontspan op regelmatige basis

Nee, dan bedoel ik niet tv kijken (=lege energie). Zorg ervoor dat je ook een ontspannende bezigheid hebt waar je echt tot rust kan komen én kan opladen. Doe deze meerdere keren per week. In mijn burn out periode heb ik bijvoorbeeld yoga ontdekt. Een hobby waar ik mij naartoe moest slepen in het begin! Na de 4de les begon ik mij echter veel energieker te voelen. Wat een fantastisch ontspannende manier om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen. Maar hey, als jij iets anders ontdekt dat jouw bevalt, go for it!

Neem een therapeut/coach onder de arm

Een burn-out krijg je niet zomaar. Het is belangrijk de reden van je burn-out te achterhalen, zodat je naar de toekomst toe, dit anders kan aanpakken. Het is handig dat iemand je een ander perspectief kan geven op de situatie én je daarbij kan motiveren/steunen en je begeleiden naar het juiste pad, dat voor jou geschikt is. Anderzijds is het enorm belangrijk, rust te creëren in je hoofd. Rust in hoofd= goud waard. Zoek iemand, die je kan leren hoe je dit moet doen. Piekeren = de nummer 1 oorzaak van vermoeidheid. Merk je dat je dit vaak doet en heb je hier meer hulp bij nodig? Dan heb ik een fantastisch hulpmiddel voor jou: Mijn boek. Het gaat over positief leren denken en hoe een gelukkig leven te creëren, op basis van hoe ik het geleerd heb, dus deels biografisch. Interesse? Stuur een mailtje naar info@lifecoachsofie.be

Slaap

Ga je op tijd slapen en sta je op tijd op? Het is belangrijk dat je voor middernacht in je bed kruipt, maar nog belangrijker om er voor (of ten laatste om) 10u ´s morgens uit te komen. Dit was een belangrijk doel dat mijn dokter me gaf en ik voelde mij effectief beter, dan toen ik bleef liggen tot de middag (of soms zelfs een stuk in de namiddag).


Dit zijn de ENIGE dingen die je MOET doen, AL de rest is bijzaak tijdens je burn-out.

Als ik dit zeg, dan krijg ik heel vaak ´Ja, maar ik moet…´ te horen. Nee, je moet niets, behalve ervoor zorgen dat jij terug gezond kan worden en dat kan jij en jij alleen. Stel je grenzen en zorg voor die rust. Voor alles is een oplossing. Ja, je zal wat dingen moeten opofferen, maar het is het waard. Vallen is niet erg, blijven liggen wel!

Bovenstaande is geen opsomming van punten die je even zal moeten volhouden, je zal ernaar moeten leren leven. Nu nóg, maak ik elke stap die ik zet, op basis van energie die ik over heb.

Een burn-out is een serieuze verwittiging, dat je vertelt dat je het leven dat je leefde niet meer aan kon. Terug de persoon worden die je daarvoor was is quasi onmogelijk. Ik zie in mijn praktijk helaas teveel mensen die al voor de 2de of 3de keer hervallen zijn. Ofwel omdat ze te vroeg zijn gaan werken, ofwel omdat ze niet echt gewerkt hebben aan een nieuwe invulling van hun leven. Denk aan je toekomst, wat dient er te veranderen, zodat je dit nooit meer voor hebt?

Heb je na het lezen van deze tips over burn-out nog vragen? Aarzel niet mij te contacteren via mijn contactpagina of mail rechtstreeks naar info@lifecoachsofie.be. Ik help je graag verder!