Geluk

10 tips waarmee je moeiteloos uit je comfortzone komt.

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik een leven leid, ver buiten mijn comfortzone. Ik probeer zoveel mogelijk dingen te doen, waarvoor ik angst heb. Zoals bijvoorbeeld: mensen coachen die veel succesvoller zijn dan ik, presenteren voor een groot publiek, vliegen, mijn hele business stopzetten en opnieuw beginnen, in 1 keer veel geld uitgeven, risico´s nemen,.. Omdat ik ervan overtuigd ben, dat dáár mijn geluk ligt. En dat blijkt, telkens opnieuw het geval te zijn. Graag geef ik je in deze blog 10 tips, zodat jij weet hoe je uit je comfortzone kan treden en je geluk kan gaan beproeven.

We lijken veel op gekooide leeuwen. We hebben de mogelijkheid om ons koninkrijk te regeren. Om heerschappij over ons territorium te nemen. Om onszelf naar onze doelen te leiden. Maar dat doen we niet omdat we beperkt zijn door de kooi die we zelf bouwen, alias onze comfortzone.

Waar onze dromen doodgaan, waar ambities teniet worden gedaan, waar hoop wordt verpletterd. Het is een giftige plaats die ons ervan weerhoudt een overvloedig leven te leiden. Ik spreek niet alleen over financieel overvloedig. Ik heb het over liefde, vriendschap, spiritueel, reizen. ALLES.

Hoe meer we ons terugtrekken in de comfortzone, hoe groter dit woeste land wordt. Maar hoe meer we ontsnappen aan de comfortzone, hoe meer we door de muren kunnen breken die we bouwen. Ontsnappen naar de andere kant. Waar geluk en moed leeft. En onthoud dat enkele van de beste dingen die uit ons leven zijn voortgekomen, afkomstig waren uit tijden dat we buiten onze comfortzones stapten. Zelfs overwonnen.

Ook koppelen we ongemakkelijke dingen aan pijn. Maar als het gaat om uit je comfortzone te komen, offer je eenvoudig pijn op de korte termijn op voor langdurig plezier en overwinning. Dit is een verschuiving die we kunnen maken wanneer we uitkijken naar de dingen die we willen overwinnen. Maar hoe breken we gemakkelijker en vaker naar deze andere kant?

Hieronder bied ik je tips over hoe je dit kunt doen, evenals feitelijke bruikbare manieren om dat VANDAAG te doen.

1. Verander ´gewone´dingen

De eerste eenvoudige stap om uit je comfortzone te komen, is gewoon dingen veranderen. Begin op weg naar huis door verschillende straten te gaan. Gebruik de hand tegenover uw dominante hand om ‘s morgens uw tanden te poetsen. Bind je schoen vast aan de andere kant van waar je meestal eerst begint. Ga sporten in een nieuwe sportschool. Word tien minuten te vroeg wakker. Verander het meubilair in uw huis of lig zelfs in je bed in een andere richting.

Al deze dingen zijn klein, maar zullen je brengen naar het voelen van ongemak en je toch laten doorgaan.

2. Zet door bij fysieke weerstand

De andere manier om uit je comfortzone te breken, is door dingen te doen die fysiek oncomfortabel zijn. Dit omvat dingen als vroeg wakker worden, niet op de sluimerknop drukken. Zelfs dingen als koude douches nemen. Wanneer we onszelf fysiek pushen, maken we natuurlijk onze mentale kracht sterker.

3. Creëer voldoende redenen

Schrijf alles op dat je te binnen schiet en waarvan je denkt dat het goed is om uit je comfortzone te stappen. Omdat in het leven, als onze reden niet groot genoeg is om iets te doen, onze angst groter zal zijn. Het creëren van voldoende reden (en) waarom je uit jouw comfortzone wilt stappen, kan je helpen doorbraken te bereiken. Zoek naar diepere redenen die emotioneel gedreven en minder oppervlakkig zijn.

Maak een lijst van je angsten. Onze angsten zijn behoorlijk goed in het ondergedompeld blijven onder de donkere wateren van ons onderbewustzijn. We kunnen ze naar de oppervlakte brengen door ze op te schrijven. Neem de tijd voor deze oefening. Vaak als je jezelf genoeg tijd geeft, zul je angsten in je vinden waarvan je niet wist dat ze bestonden.

4. Doe dingen die je bang maken!

Dit is misschien voor de hand liggend, maar het werkt. Door dingen te doen die ons bang maken, kunnen we automatisch uit onze comfortzone stappen. Vaak kan het confronteren van WAT ons bang maakt voor de meesten van ons een grote stap uit onze comfortzones zijn. Enkele tips:

Doe je best om geen angsten te vermijden als ze opkomen. Oordeel zelf niet. Iedereen heeft angsten. De onze lijkt misschien groter dan de angst van andere mensen. Of we schamen ons misschien omdat we ze hebben. Maar ieders leven is anders. Schrijf ze gewoon op. Als we ze onderdrukken, blijven we alleen maar in onze comfortzone.

Neem één angst tegelijk en begin het langzaam aan te vallen. Als het je helpt, schakel dan een vriend in om je door angsten te helpen. Als je bijvoorbeeld hoogtevrees hebt, laat dan een vriend samen met jou een laatste beklimmen en zelfs op een dag met je bungeejumpen.

We blijven ook vaak in onze comfortzone vanwege schaamte dat we er dwaas uit zullen zien als we iets doen. Gooi dit uit het raam. In plaats daarvan maakt het niet uit wat mensen denken. Dit is jouw tijd waarin je gaat groeien van dingen waar je bang voor bent. Weet gewoon dat je groeit en dat de meningen van mensen er niet toe doen.

Nadat je de ene angst hebt aangepakt en deze onder de knie hebt, ga je naar de volgende! Haal er hapklare stukjes uit of eet het geheel op! Wat je ook helpt om voorbij die angsten te komen!

5. Maak er één van jouw kernwaarden van

Wat we in het leven krijgen en welke acties we in het leven ondernemen, zijn direct gerelateerd aan onze kernwaarden. Als gezondheid bijvoorbeeld één van de belangrijkste dingen voor jou is, zal jouw lichaam er waarschijnlijk fantastisch uitzien. Of je onderneemt tenminste de acties om je daar te krijgen.

Hetzelfde kan waar zijn om je uit jouw comfortzone te halen. Als het veel voor je betekent, maak het dan letterlijk tot één van je kernwaarden voor je leven. Maak er een belangrijk onderdeel van uw dag. Plan tijden van de dag in waar je naar je angsten kijkt, actie daarop neemt en een plan maakt om andere dingen te veroveren die je in je comfortzone houden.

5. Laat je verhaal los

We vertellen verhalen aan onszelf en we geloven ze. Dit omvat verhalen die ons in onze comfortzone houden. Maar zoals Tony Robbins zegt, moeten we “onze verhalen scheiden en de waarheid trouwen.” Als we dit doen, zien we dat onze beperkingen eenvoudigweg zelf opgelegd zijn en we kunnen ze loslaten.

6. Zodra je je op je gemak voelt, handel je

Aan het einde van de dag, wanneer we ons op ons gemak voelen, is er geen groei. Als we ons dagelijks leven doormaken, voelen we ons comfortabel wanneer we weten dat we moeten handelen.

We reiken naar dat volgende drankje als we weten dat we gewoon naar huis moeten gaan. We weten dat we de hond moeten uitlaten, maar dat willen we niet.

Als je jezelf betrapt op dit soort situaties, moet je handelen. Spring omhoog en doe wat je niet wilt doen. Je zult letterlijk je ongemak oplopen. Tip er niet omheen. Doe het gewoon. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je niet doet wat je vreest of weet dat je zou moeten doen.

7. Denk niet dat het ongemakkelijk is

Als we aan onze comfortzone denken, krijgen we een warm, wazig gevoel. Het biedt veiligheid tegen het onbekende. Maar als we aan de andere kant van het hek denken en doen wat ‘ongemakkelijk’ is, bevriezen we.

Gebruik in plaats van het woord ‘ongemakkelijk’ andere woorden die minder emotioneel geladen zijn. Ik gebruik graag het woord “irritatie”. Het is minder eng om te gebruiken en geeft me het gevoel dat ik al groter ben dan mijn angst die ik probeer onder ogen te zien.

Zoek je eigen woord dat voor jou werkt en waarmee je ‘ongemakkelijk’ kunt vervangen.

8. Daag je evenwicht uit

Uiteindelijk is een comfortzone gewoon een standaardmechanisme dat we versterken om ons niet lastig te moeten voelen. We vinden het leuk omdat het hetzelfde is, dag in dag uit. Maar om dit te veranderen, moeten we onze status-quo uitdagen. Dus zoek naar dingen in het leven waarop je standaard draait. Dingen zoals het haten van politieagenten, negatief worden als je in de buurt van familie bent, boos/verdrietig worden als een coachee jouw niet kiest als coach,..

Hoe je meestal ook reageert, reageer precies tegenovergesteld. Dit zal je heel snel uit je comfortzone dwingen. En geef je tegelijkertijd ook het gevoel dat JIJ je reactie kiest. We denken dat we onze reacties ZIJN. We reageren eenvoudig op een onderbewust programma.

Dus in plaats van politie te haten, zie je ze als onderbetaalde mensen die ons beschermen. En gewoon mensen zoals wij die hun werk doen. En net als iedereen, hun geld willen verdienen en naar huis gaan.

Dingen zien vanuit een tegenovergesteld perspectief van hoe je dingen altijd ziet, haalt je uit je comfortzone.

9. Stop met proberen te perfectioneren

De meesten van ons proberen door het leven te komen met zo min mogelijk verwondingen. Geen golven maken, ons bedrijf in de gaten houden en niet in de problemen komen. Maar wat voor soort leven is dit? Om uit onze comfortzone te komen, moeten we de trainingswielen afbreken. Kies groei boven veiligheid.

Dus als je merkt dat je het veilig wilt spelen, ACT. Als er een argument is waar je wil op in gaan, ga er dan op in. Als er iemand is die je wilt gaan vragen, ga het dan doen.

Je kunt alleen tot op de grond vallen. Dat is niet zo diep. Ik bedoel, uiteindelijk is het ergste wat ons kan overkomen, uitgelachen worden of de ruzie verliezen.

Onderdruk dingen niet. Leef zoals kinderen. Schaamteloos aangeven hoe we ons voelen en schaamteloos leven zoals we willen.

Dit betekent ontsnappen aan de labels die mensen in ons leven ons hebben gegeven. Het loslaten van de banen, titels en persoonlijkheidskenmerken die anderen ons hebben geschonken.

Op deze manier kan je echt werken vanuit je ware bron. Zelfs als het mensen kwaad maakt. Je zult het prima vinden als je niet perfect bent.

En wanneer je dit doet, voelt het verdomd goed! In eerste instantie voelt het stoer, raar en ronduit eng. Maar hoe meer je dit doet, hoe beter je je voelt. Je bent een MENS. Je bent meer van jezelf. En dan breidt je comfortzone echt uit, zodat je nieuwe niveaus van doorbraken kunt bereiken. En de uitbreiding van je comfortzone wordt steeds groter en groter.

10. Wees volledig eerlijk met jezelf over wat je wilt

Er zijn zoveel doelen en dromen die de wereld opbergt. Uit faalangst. Angst voor succes. Angst dat mensen hen niet steunen. Angst voor mensen die hen verlaten als ze slagen. Zoveel angsten weerhouden ons ervan onze dromen na te jagen.

Maar om uit onze comfortzone te komen, moeten we oude dromen uitgraven en afstoffen.

Het kan me niet schelen welke angsten en beperkende overtuigingen je tegenhouden. Vind die doelen en onderneem er VANDAAG actie tegen.

Anders worden ze op een dag spijt en wrok.

Zelfs als je dagelijks iets kleins aan je doel doet. Maak gewoon een paar stappen vooruit naar iets dat je begraven hebt.

Hieronder staan ​​een paar verschillende acties die je in je dagelijkse leven kunt doen om jezelf uit je comfortzone te halen. Nu lijken veel van deze triviaal of gewoon niet zo “intens”. Maar het verlaten van je comfortzone hoeft niet op een soort ´catastrofale manier´ te gebeuren.

De meesten van ons zijn niet zo gebouwd. Maar door elke dag kleine dingen te doen die ons uit onze comfortzones dwingen, zullen we de mentale kracht opbouwen om onze grotere ´demons´ te weerstaan.

Hieronder staan ​​een aantal acties om jezelf uit je comfortzone te halen:

 • Neem een dag zonder koffie.
 • Vraag die bepaalde persoon uit.
 • Vertel de ober wanneer u een diner bestelt in een restaurant om u te verrassen met hun favoriete voorgerecht.
 • Begin een gesprek met vreemde.
 • Houd bij waar je jouw geld aan uitgeeft.
 • Stop met een perfectionist te zijn. Of START.
 • Post iets controversieel op sociale media.
 • Zeg NEE tegen mensen.
 • Neem de verantwoordelijkheid voor ALLES in je leven.
 • Leer een nieuwe vaardigheid.
 • Stop met die slechte gewoonte.
 • Start een bedrijf.

Wees vrij om de lijst hieronder aan te vullen!

Laatste tip: Stap zo ver buiten je comfortzone dat je vergeet hoe je terug kunt komen. 🙂