Geluk

Hoe laat ik los? Hierbij de 6 belangrijkste tips!

Loslaten is moeilijk he! Dat vind ik ook, vooral als het gaat om moeten loslaten, zeker als ik er niet voor gekozen heb. Maar toch lukt het mij en ik zal je vertellen hoe. Het is een mooie oefening om te testen hoe veerkrachtig jouw geest nu al is en waar je jezelf nog kan bijschaven.

Hierbij mijn tips:

 1. Ik kijk naar de voordelen: want loslaten kan bevrijdend werken! Eens je de kracht hebt gehad iets los te laten, kan dat zowaar een positief gevoel met zich meebrengen van opluchting. Het is vooral de angst dat je tegenhoud iets los te laten, maar uiteindelijk kan het je rust bezorgen. Je krijgt meer ruimte in je hoofd en je hart voor nieuwe (en misschien wel betere) dingen.
 2. Ik focus mezelf op de toekomst. Ik vertrouw erop en probeer er enthousiast om te worden. Zo leid ik mijn brein af van wat er voorbij is. Zeker als er negatieve gevoelens mee te paar gaan, dan doe ik iets wat ik leuk vind: piano spelen, wandelen, lezen, tv kijken,.. Ik erken en voel wel de pijn van wat er gebeurd is, maar ik aanvaard het zodat ik daar geen verdere energie in stop en het kan loslaten.
 3. Ik geloof dat ik het nodig heb om te groeien, het leert mij beter om te gaan met mijn emoties. Als het negatieve emoties betreft, zoals verdriet, woede, angst,.. omdat iemand mij bijvoorbeeld gekwetst heeft met een bepaalde opmerking, probeer ik er afstand van te nemen, door ze op een denkbeeldige wolk te plaatsen en van me weg te duwen. Het is toch maar de mening van 1 persoon en geen feit op zich? Is dit ook wel mijn mening? Dus leer visualiseren!
 4. Ik zie mezelf niet als slachtoffer. Zo bekijk ik het nooit, omdat dit mij niet verder helpt. Ik zie het meer als een kans en stel mezelf gerust door me het volgende af te vragen: welke emotie raakt mij het meest en wat zegt dat over mezelf? Wat zou ik tegen een kind zeggen als het hiermee zat, hoe zou ik het kalmeren? Wat heb ik aan deze gedachte/emotie , helpt het mij verder?
 5. Ik heb altijd een plan B en soms wel een plan C en D! Als ik iets voor ogen heb dat ik graag wil verwezenlijken en dat lukt om de ene of andere reden niet, dan heb ik al lang een back-up plan voorzien. Zo komt de slag van het niet lukken van plan A, minder sterk aan.
 6. Ik geloof dat ik het kan! Loslaten geeft zelfvoldoening. het is je toch maar gelukt! Een gezonde dosis zelfvertrouwen kan hier zeker niet ontbreken. Als je merkt dat loslaten moeilijk is omdat je niet in jezelf gelooft, kan ik je ten zeerste aanraden om je hierin bij te scholen en hulp te zoeken!
  Loslaten heeft ALLES te maken met vertrouwen. Vertrouwen hebben in het leven dat nog zal komen.

  En zoals Nelson Mandela het zo mooi verwoord:

  Loslaten.
  Om los te laten is liefde nodig.

  Loslaten betekent niet dat ’t me niet meer uitmaakt.
  Het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen.

  Loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer.
  Het is het besef dat ik de ander ruimte geef.

  Loslaten is niet het onmogelijk maken,
  maar het toestaan om te leren van menselijke consequenties.

  Loslaten is machteloosheid toegeven,
  hetgeen betekent dat ik het resultaat niet in handen heb.

  Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven.
  het is het jezelf zo goed mogelijk maken.

  Loslaten is niet zorgen voor,
  maar geven om.

  Loslaten is niet oordelen,
  maar de ander toestaan mens te zijn.

  Loslaten is niet in het middelpunt staan en alles beheersen,
  maar het anderen mogelijk maken hun eigen lot te bepalen.

  Loslaten is niet anderen tegen zichzelf beschermen,
  het is de ander toestaan de werkelijkheid onder ogen te zien.

  Loslaten is niet ontkennen,
  maar accepteren.

  Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten,
  maar elke dag nemen zoals het komt en er mezelf gelukkig mee prijzen.

  Loslaten is niet anderen bekritiseren of reguleren,
  maar te worden wat ik droom te kunnen zijn.

  Loslaten is niet spijt hebben van het verleden,
  maar groeien en leven voor de toekomst.

  Loslaten is minder vrezen,
  en meer beminnen.

  Nog veel moed gewenst met het leren loslaten.

  Groetjes,

  Je life coach.

  P.s.: Wil je hierover een goed boek lezen, met stap voor stap instructies? Dan is het boek van Guy Finley een echte aanraden. Je kan hem hier aankopen.