Vertrouwen

Hoogsensitief versus hooggevoelig: is er een verschil?

Over dit onderwerp wil ik al enige tijd graag iets schrijven. Omdat hoogsensitiviteit regelmatig verward wordt met hooggevoeligheid. Hoewel deze twee termen hetzelfde lijken te zijn, ze zijn het niet, ze hebben zelfs weinig met elkaar te maken. Graag leg ik je hierbij uit, wat hoogsensitief zijn écht betekent en wat het verschil is met hooggevoeligheid.

Zoals ik in een vorige blog al eens heb aangehaald, is hoogsensitiviteit biologisch bepaald en dus een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Hooggevoeligheid daarentegen is de manier waarop we met bepaalde dingen omgaan en hoe we erop reageren. Hoogsensitieve personen zijn even goed in staat om dezelfde emotionele veerkracht te ontwikkelen als niet-sensitieve personen.

Ik heb gemerkt dat als mensen het hebben over hooggevoelig dat ze dan automatisch ´overgevoelig´ bedoelen.

Er zijn uiteraard ook wel hoogsensitieve mensen die hooggevoelig kunnen zijn, net zoals niet-hoogsensitieve mensen ook lichtgeraakt kunnen reageren op kritische opmerkingen of in bepaalde situaties heel emotioneel kunnen reageren.

Ondanks het feit dat ik hoogsensitief ben, ben ik niet hooggevoelig.  Mijn hoogsensitiviteit maakt dat ik vooral subtiele signalen opmerk (die het merendeel niet ziet), dat ik kan opvangen hoe andere mensen zich voelen zonder dat ze het zeggen en dat ik sommige emoties intenser ervaar. Maar dit wil niet zeggen dat ik er ook zo op reageer of dat alles mij diep raakt of kwetst. De meeste negatieve opmerkingen kan ik zo van mij laten afglijden, gelukkig maar. Dit was niet altijd het geval,maar dit heb ik geleerd. Het is enorm moeilijk om mij écht te raken met schunnige opmerkingen, aangezien ik mijn waarde als persoon heel goed ken en stevig in mijn schoenen sta. Dit is een emotionele vaardigheid die ik heb ontwikkeld, net zoals een veerkrachtige geest.

Hoogsensitiviteit is dus niet gelijk aan lichtgeraaktheid!

Graag zet ik nog even op een rij wat hoogsensitief zijn écht betekent.

Als HSP heb je waarschijnlijk volgende dingen met mij gemeen:

 • In bepaalde situaties hou ik me liever enige tijd afzijdig, alvorens me erin te begeven en ik zal doorgaans een situatie meer verkennen door te observeren en te overdenken dan door me erbinnen te bewegen. Ik kijk dus eerst liever de kat uit de boom.
 • Ik ben me sterk bewust van nuances of subtiele veranderingen.
 • Ik heb de behoefte om ieder detail en mogelijke uitkomst te overwegen voor ik actie onderneem, ik wil het graag in één keer goed doen, in tegenstelling tot de neiging van de meeste mensen om sneller beslissingen te nemen. Ik ben me sterker bewust van de risico´s en voordelen. Ik kan heel slecht beslissingen nemen, maar mijn beslissingen zijn meestal de juiste. 
 • Ik ben een echte perfectionist.
 • Ik ben me sterker bewust van de gedachten en gevoelens van anderen. Ik voel intuïtief aan welke gevolgen iets voor anderen heeft. Ik heb soms het gevoel dat ik andermans gedachten kan lezen en laat me sterk beïnvloeden door stemmingen van anderen.
 • Ik gedraag me gewentensvoller vanwege een sterke gerichtheid op oorzaak en gevolg. Hoe de dingen zo zijn gekomen en hoe ze zullen uitpakken.
 • Ik hou mij bovengemiddeld bezig met maatschappelijk onrecht en heb een ongewoon groot inlevingsvermogen, reeds als kind. Ik probeer mensen al jaren lang te waarschuwen voor van alles en nog wat.
 • Ik raak snel overprikkeld en daarom ook snel overgeactiveerd.
 • Ik ervaar meer stress als gevolg van veranderingen. (bijvoorbeeld bij een verhuis)
 • Ik kan emotioneler reageren op gebeurtenissen die bij anderen vergelijkbare, maar minder hevige emoties oproepen. Bij mij gaat het dan vooral om dingen die moeilijk te relativeren zijn, zoals de dood, mishandeling, armoede,.. Als andere mensen zijn aangedaan, ben ík er kapot van.
 • Ik droom opmerkelijk levendig, in kleuren en heel gedetailleerd, met alles erop en eraan.
 • Ik werd als kind al verlegen en gevoelig gevonden.
 • Ik heb het lastig met prikkelrijke en lelijke omgevingen. Denk maar aan drukke kantines met tl-buizen.
 • Ik heb een sterk reagerend immuunsysteem en een snellere schrikreactie. Ik drink ook geen koffie, daar krijg ik hartkloppingen van.
 • Ik spreek in subtiele hints. ´Heb jij het hier ook zo warm?´
 • De natuur heeft doorgaans een heilzaam en rustgevend effect op mij en ik kan door zijn schoonheid enorm ontroerd raken. Ik ben dol op dieren en water en begeef me het liefst erin of er rond.
  Je moet niet al deze kenmerken bezitten om hoogsensitief te zijn, maar er wel een breed scala van hebben en niet slechts enkele!

  Je kunt dit persoonlijkheidskenmerk beter zien als een wijdverspreid individueel verschil, ongeveer zoals sekse, dat echter wordt aangetroffen bij een minderheidsgroep, zoals bijvoorbeeld een huidskleur

  Groetjes,

  Je hoogsensitieve life coach.