Geluk

Ik moet just niks.

Ik moet just niks. Mijn motto bij uitstek, als hsp´er! Waarom? Omdat ik niet mee kan en wil gaan met de stroom waar de meeste mensen zich in voortbewegen. Zij proberen vooral de geldende normen en waarden te volgen en niet uit de boot te vallen. Ze willen bij ‘de groep’ horen en de ‘juiste’ dingen doen. Wel, ík spring met plezier uit die boot!

Je kan het vergelijken met het verkeer op een autosnelweg. De meeste mensen in onze maatschappij bewegen zich voort in een stroom, in min of meer dezelfde richting. Een hoogsensitief persoon voelt zich niet zo comfortabel op die autosnelweg en ook helemaal niet gelukkig. Meegaan met de stroom is niet zijn ding. Alleen beseffen hsp’ers dat soms niet en proberen ze toch halstarrig vast te houden aan wat ‘maatschappelijk correct’ lijkt. Niet omdat ze het niet anders willen, maar omdat ze niet zien hoe het anders kan, omdat ze het gevoel hebben te worden geleefd, dat ze van het ene ‘moeten’ naar het andere ‘moeten’ vliegen. Herkenbaar?

Ilse van den daele beschrijft het mooi in haar boek: een hsp’er die niet meekan belandt vaak op de vluchtstrook en op die strook rijd je niet, je kan er alleen wachten op hulp van buitenaf. Die hulp komt niet vanzelf. Je probeert wanhopig vol te houden op die autosnelweg langs de kant en onderneemt geen leuke dingen meer. Je hebt geen idee meer wat je passies zijn in het leven of waar je naartoe wilt. Je zit in een patroon en een sleur en je raakt er niet uit. Het is typisch bij mensen op de vluchtstrook dat zij geen mogelijkheden meer zien en dat ze vastlopen in de dagelijkse verplichtingen. Blijf vooral in beweging!

Tip: om niet op die vluchtstrook vast te lopen:

neem van tijd tot tijd een afrit. Onderzoek eens welke andere dingen in het leven jouw passie kunnen opwekken en je creativiteit opnieuw tot leven wekken. Met de afrit bedoel ik een nieuwe ervaring opdoen die buiten de patronen van je opvoeding vallen: nieuwe studie, toneelstuk, info avond,.. Zoek nieuwe horizonten op op te zien in welke richting jouw passie en talenten liggen. Kortste weg om je passies en talenten terug te vinden indien je geen voeling meer hebt met wat je interesseert; kijk eens naar je kindertijd: waar speelde je graag mee? Wat zorgde ervoor dat je alle gevoel voor tijd en ruimte verloor wanneer je ermee bezig was, waar leefde je van op? Als jouw uitstapje via de afrit je niets zegt, dan kun je altijd weer aansluiten op de autosnelweg maar blijf in beweging en zoek snel een andere afrit!

1 thought on “Ik moet just niks.

  1. Heel herkenbaar.. ik voel me al heel mijn leven alsof het voor me geleefd wordt.. ik ben er nog maar net achter gekomen dat ik HSP ben.. en enorm veel zaken in mijn leven waardoor ik me vreemd of anders voelde, zijn plots duidelijk.. maar ik heb nog veel te leren over mezelf en gelukkig heb ik een fantastische HSP vriendin in m’n leven die me heel veel bijleert..

    Jammer dat in België HSP nagenoeg onbekend is.. waardoor we zo vaak verkeerd begrepen worden of vreemd bekeken worden..

Comments are closed.