Vertrouwen

Hoe ga jij om met verandering? Hierbij enkele tips!

Waarom zijn we zo bang van verandering?

Er zijn mensen die het liefst zouden willen dat alles altijd hetzelfde blijft. Maar dat is onmogelijk, dat weet iedereen. Het lijkt misschien niet zo, maar het is niet de verandering op zich die ons ongelukkig maakt. Het is de weerstand die we ertegen bieden die ons een naar gevoel geeft. Net daarom is het belangrijk dat we veranderingen die op ons pad komen accepteren in plaats van ertegen te vechten.

Verandering hoort nu eenmaal bij het leven en niet veel situaties zullen onveranderlijk blijven zoals ze zijn. Het heeft dus geen zin om tegen die veranderingen te vechten, integendeel. We zouden ze meer als kansen moeten zien, zodat er iets positiefs uit kan voortkomen. Voor elke verandering een nieuwe kans dus. Dat lijken ons veel kansen. Veel dingen ook om ons zorgen over te maken. Onterecht zo blijkt. Het kan namelijk wel leuk lijken om alles bij het oude te houden, maar zo mis je ook de helft van de pret.

Als alles steeds hetzelfde blijft, beleef je nooit iets nieuws. Elke verandering is een nieuw begin, probeer dat ook zo te zien. In dat opzicht is verandering zelfs belangrijk om jezelf te ontwikkelen, omdat je telkens een enorme groei zal doormaken. Je kan sterker worden dan je ervoor was en met elke verandering komt er ook weer meer levenservaring bij. Je kan leren uit je fouten en accepteren dat we sommige dingen gewoonweg niet in de hand hebben.

Leren loslaten is ook een erg belangrijk voordeel van verandering, iets wat voor veel mensen helaas heel moeilijk is. Maar hoe meer je die veranderingen aanvaardt, hoe beter je zal kunnen loslaten. Als we te maken krijgen met verandering gaan we door een soort proces. Eerst is er de fase van ontkenning, waarin we de verandering niet willen of kunnen vatten. Dan gaan we ons ertegen verzetten om uiteindelijk de verandering te aanvaarden. Iets wat alleen lukt als we er de voordelen van leren inzien en geloven dat het ons op een nog beter pad brengt dan voordien. Stel jezelf bij veranderingen de volgende vragen: wat kan ik hiervan leren? Wat ik zou ik de volgende keer niet of net wel weer doen? De antwoorden op deze vragen zullen je veel bijbrengen.

In dit leven kunnen we verrast worden door veel veranderingen: op het werk kan er een nieuwe baas of collega komen, je kan met een liefdesbreuk te maken krijgen, een verhuis, het overlijden van een naaste, ziekte, … Elke verandering is anders, voor iedereen.

Deze tips helpen iedereen hopelijk al op weg:

– Maak jezelf niet afhankelijk van spullen of mensen. Klamp jezelf niet vast aan dingen waarvan je weet dat ze tijdelijk zijn.

– Wees steeds voorbereid op veranderingen: weet dat niets blijft zoals het is en aanvaard het feit dat alles altijd verandert.

– Alles komt altijd goed. Probeer erop te vertrouwen dat alles wel weer op zijn pootjes terecht komt en dat het leven doorgaat.

– Praat erover met anderen. Misschien kunnen zij vanuit een ander perspectief wel hoop geven.

– Neem controle over je leven. Wil je de ene richting niet uit? Kies dan een andere richting. Stel nieuwe doelen.

– Zorg voor routine in je leven. Als alles rondom je lijkt in te storten, kan het geruststellend zijn om terug te vallen op je eigen routines. Dagelijks op hetzelfde tijdstip opstaan/gaan slapen, een wandeling maken, een koffiebreak nemen,…

– Evalueer jezelf en de situatie op tijd en stond. Ga na of je zelf ook ten goede veranderd bent of wat je nog kan doen om er beter uit te komen.

– Probeer je aandacht te richten op de toekomst en niet op het verleden. Het verleden kan je niet veranderen, de toekomst wel.

– Probeer de veranderingen zelf niet te controleren maar wel je reactie erop.

– Werk aan je zelfvertrouwen: hoe groter je geloof in jezelf, hoe groter je vermogen om om te gaan met verandering.

– Beschouw verandering als een nieuwe uitdaging.

– Probeer de stress rond de verandering los te laten, die komt meestal voort uit je weerstand tegen de verandering. Negeer het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je die verandering niet wilt.

– Zoek professionele hulp als je de veranderingen niet in je eentje geplaatst kan krijgen.