Vertrouwen

Wat bijna niemand weet over vertrouwen in relaties.

Vertrouwen in relaties is geen optie, maar noodzaak. Jij en ik zijn voorbestemd om anderen te vertrouwen. De behoefte om te vertrouwen, de behoefte om anderen te vertrouwen, de behoefte om door anderen te worden vertrouwd, is met ons wezen vervlochten.

Denk maar aan het feit dat we ons dierbaarste bezit, onze kinderen, toevertrouwen aan vreemde mensen, zoals onthaalmoeders, leerkrachten en trainers. Onze honden aan pensions of dogsitters als we op vakantie gaan. Denk maar aan het eten dat we met het volste vertrouwen kopen in supermarkten omdat we ervan uitgaan dat wat we daar kopen niet bedorven is.

Zonder vertrouwen in relaties kunnen wij niet functioneren.

Vertrouwen zit zo vervlochten in ons wezen dat er zelfs een vertrouwen opwekkend hormoon bestaat, oxytocine. Vertrouwen is letterlijk onze standaardmodus als soort.

Denk eens na over wat je belangrijk vindt in een relatie.

Ik heb gemerkt in mijn praktijk dat we bijna allemaal genoegen nemen met een onvolmaakte relatie en een onvolmaakte partner, zolang er vertrouwen is. Ik weet dat wat er ook gebeurt, ik op hem kan rekenen. Dit is het meest ultieme compliment en voor velen van ons de ultieme voldoening. Het draait echt allemaal om vertrouwen.

Vertrouwen is een gevoel dat op een feit is gebaseerd.

Meestal is het niet eens een gevoel waar we ons bewust van zijn. Ik weet zeker dat je erop vertrouwt dat je niet door de stoel zult zakken waar je op dit moment op zit. Maar ik weet ook zeker dat dit je geen groot, verrukkelijk gevoel van welbehagen schenkt. Meestal is het gevoel van vertrouwen weinig meer dan de afwezigheid van angst. Behalve als we gekwetst zijn. Dan datzelfde gevoel van veiligheid dat we vroeger als vanzelfsprekend beschouwden iets waar we nu naar hunkeren.

Als je de kans ziet dat gevoel te herwinnen, dan kan dat zeer echt voelen. Stel dat je door een stoel bent gezakt en je hebt die stoel laten maken zodat je nu weer weet dat die stevig is. Dan ben je je veel meer van je gevoel van veiligheid bewust. Aahhhh zul je zeggen, dat voelt goed, dat voelt veilig. Het is een heerlijk, knus, behaaglijk gevoel.

De mensen rondom mij vertrouw ik, omdat ze tot nu toe eerlijk en betrouwbaar lijken. Dat is interessant. Hoewel vertrouwen een gevoel is dat op een feit is gebaseerd, is het niet een gevoel dat op zekerheid gebaseerd is. Want ik kan niet met zekerheid zeggen, dat de mensen waarmee ik omga mij nooit zullen kwetsen.

En dat is het merkwaardige aan vertrouwen. Het moet op een feit gebaseerd zijn, maar het kan niet op zekerheid gebaseerd zijn, omdat we die zekerheid nooit zullen vinden. Ik weet dat het ontzettend moeilijk kan lijken om dit uit te zoeken, vooral in relaties.

Vandaar dat ik al dat werk voor jou gedaan heb en samen gebundeld in een e-book, waarin ik het geheim van herstel van vertrouwen in relaties bloot leg. Wil je al een gratis hoofdstuk ontvangen? Vul dan je gegevens in, in onderstaand formulier.

 

vertrouwen herstellen