Geluk

Werklust, ken jij dat? Met deze tips, maak je van werken een plezier!

We willen allemaal de perfecte werknemer zijn, onze werkgever en collega´s tevreden stellen en zoveel mogelijk werk verzetten op een zo kort mogelijke tijd. Maar wat met onszelf? Waarom staan we zo weinig bij stil bij wat wij willen? Waarom laten we het zo ver komen totdat stress en ziektes ons leven beheersen en we dan terug helemaal opnieuw moeten beginnen? Hoe komt het dat we niet allemaal doen wat we graag doen, vanaf vandaag? 

Ik was super enthousiast, om deze week terug aan het werk te gaan! En neen, niet alleen omdat mijn fantastische onthaalmoeders (ja, ik heb er 2!) dan terug uit vakantie zijn :-). Ik doe mijn werk écht graag. Na een week vol festiviteiten, heb ik weer tal van nieuwe ideeën opgedaan. Ik heb er zelfs ´s nachts van wakker gelegen, omdat ik zo blij was om terug te kunnen beginnen werken na de vakantie en mijn ideeën tot uitvoering te kunnen brengen. Uiteindelijk ben ik om 1u30 dan maar een nieuw hoofdstuk beginnen schrijven voor mijn boek. Daar geef ik trouwens in mee, hoe ik voor mezelf een leuk leven gecreëerd heb. Wil je binnenkort graag een gratis hoofdstuk ontvangen?Abonneer je dan op mijn blog.

In mijn omgeving waren de meesten niet zo enthousiast als ik.. Zowel familie en vrienden, alsook coachées  keken ertegen op om terug te gaan werken. Als ik kijk naar de druk die sommige werkgevers op de schouders van hun werknemers leggen, dan gaat mijn haar daar soms van recht staan, maar de druk die werknemers zichzelf opleggen is vaak nog veel groter! Ze verwachten veel van zichzelf, téveel. (-Ik geef onder andere loopbaanbegeleiding in samenwerking met VDAB, dus mijn coachées kunnen bij mij terecht met loopbaancheques-)

Waarom is het dan zo moeilijk voor mensen om op zoek te gaan naar een job die wél bij hen past?

Velen laten zich leiden door angst. Angst om er financieel minder goed voor te staan, te moeten inboeten aan luxe, om niet begrepen te worden, om niet te voldoen aan wat anderen van hen verwachten, om confrontaties te moeten aangaan, om niet te slagen in wat ze écht willen doen,.. Noem maar op! Vergeet niet dat angst iets is wat we zelf creëren, een illusie en geen feit op zich.

Ik hoor elke dag TAL van excuses, waarom mensen niet doen wat ze verlangen. Zonde vind ik dat! Stel jezelf de volgende vraag: Wat is er belangrijker voor mij: financiële luxe of gelukkig zijn? Springen is natuurlijk heel spannend, maar wat dan met blijven staan? Wie handelt vanuit passie heeft geen werk, maar een leven. 

Verlaag je dromen niet om deze te kunnen matchen met je realiteit, maar versterk je geloof om het te laten passen bij je visie!

Uiteindelijk is het aan jou en aan jou alleen, om jezelf een zo leuk mogelijk leven aan te meten. Velen denken vast te zitten en geen kant op te kunnen. Maar niets is minder waar, je bent geen boom! Waarom is loslaten dan zo moeilijk? Loslaten voelt als opgeven en opgeven zien we -onterecht- als falen. Loslaten betekent groei, dus laat los wat je geen energie meer geeft. Laat los wat spanning veroorzaakt. Laat los wat je tegenhoudt gelukkig te zijn.

Loslaten betekent ook verandering en verandering zorgt voor onzekerheid.  Laat een beetje de controle los – je krijgt er vrijheid voor terug. Laat wat perfectionisme los – je krijg er ontspanning voor terug. Laat wat onzekerheid voor het onbekende los – je krijg er vertrouwen voor terug. Het is misschien moeilijk om los te laten, maar het is nog veel moeilijker om alles vast te houden…

Tips:

-Speak up for yourself! Leer op te komen voor jezelf tegenover je baas en/of collega´s en ga confrontaties aan indien nodig.

-Geef het aan als je werk té saai is geworden of juist te zwaar, tot je gehoord wordt, geef niet op!

-Leer loslaten. Je hoeft niet eeuwig te doen wat je nu doet, om welke reden dan ook.

-Geloof in jezelf. Versterk je zelfvertrouwen (aan de hand van een zelfhulpboek, online cursus of bij een coach)  Maak een afspraak

-Informeer je! Veel mensen weten niet wat de wereld ze te bieden heeft. Bij gebrek aan kennis komt ook gebrek aan enthousiasme.

-Leer jezelf om te gaan met verandering. Lees hier hoe je dat doet.

-Volg je buikgevoel.

-Alles is mogelijk, geloof dat!

-Ga aan de slag met loopbaancheques om uit te zoeken wat je écht wil. Deze zijn niet uitsluitend voor de zoektocht naar een nieuwe job, maar het kan je evengoed bijbrengen wat er dient te veranderen in je huidige job om dan daar gelukkiger te worden. (Meer info)

-Neem vandaag alvast 1 kleine stap, in de -voor jou- juiste richting.

-Probeer, op zijn minst, doe het voor jezelf. Je leeft maar 1 keer!

 

Quit hiding your magic, the world is ready for you!